Rak żołądka a grupa krwi

Rak żołądka to choroba, która zabiera każdego roku setki osób. Rak żołądka zajmuje pod względem zachorowalności na nowotwory złośliwe aż 3 miejsce w przypadku płci męskiej i 7 w przypadku kobiet. Aż w 20 procentach diagnozowanych przypadków, rak żołądka posiada genetyczne uwarunkowania i bardzo często kończy się śmiercią pacjentów.

Postęp medycyny sprawia, że śmiertelność zmniejsza się z każdym rokiem, jednak nadal obejmuje duży udział populacji. Istnieje kilka czynników ryzyka, które mają znaczący wpływ na rozwój nowotworów żołądka. Niestety wśród nich znajdują się także osoby z grupą krwi A.

Statystyki pokazuję nieubłaganie, że u osób z grupą A rak żołądka występuje o wiele częściej, niż u innych. Z pewnością wiąże się to nie tylko z genetyką i powiązaniami rodzinnymi, ale i uwarunkowaniami danej grupy krwi. Osoby z grupą A łatwo ulegają stresom i dość szybko podnosi się ich poziom kortyzolu. Niestety stres to jeden z czynników, którymi rak się karmi. Dlatego tak istotne w przypadku osób z grypą krwi A jest nieuleganie temu zjawisku i wprowadzenie do codzienności ćwiczeń relaksujących.

Inne czynniki powodujące raka żołądka to bezwzględne  zła dieta. Zbyt duża ilość przetworzonej żywności, śmieciowe jedzenie, mało warzyw i azotany dodawane do wędlin i puszek, potęgują rozwój choroby. Używki, takiej jak alkohol i papierosy to kolejny czynnik wywołujący raka żołądka. One również zawierają szkodliwe dla wyściółki żołądka azotany. Zakażenie bakteryjne żołądka (bakterie Helicobacter pylori, wywołujące wrzody żołądka zwiększają ryzyko raka żołądka aż trzykrotnie.

Gro nowotworów rozpoczyna swój bieg w śluzach i sokach żołądkowych. Ten czynnik wywołuje około 90 procent wszystkich nowotworów żołądka. Objawami raka żołądka są: zgaga, ciągła niestrawność, nudności, sytość po małych posiłkach, chudniecie, krew w kale, ospałość, ciągłe zmęczenie.

Dodaj komentarz

Wpis dodano: wtorek, 26 Luty, 2013 o godzienie 20:33 w kategorii Choroby. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Możesz dodać swój komentarz, lub trackback ze swojej strony.