Głóg – właściwości i działanie

Głóg to roślina szczególnie polecana dla organizmów z grupą krwi A. Jego główną zaletą jest dbałość o nasze serce i układ krążenia, szczególnie narażonych na te problemy osób z grupą A.
Głóg można spożywać w wielu postaciach, najbardziej popularne to: herbatki z głogu, suplementy diety z wyciągiem z głogu, konfitury z owoców głogu, soki z głogu. W Polsce wykorzystujemy zwykle owoce oraz kwiatostany głogu, zaś najbardziej popularnymi odmianami głogu są: głóg jedno szyjkowy oraz głóg dwu szyjkowy.

Zbiory głogu w postaci kwiatostanu, przypadają zazwyczaj w maju, wówczas głóg kwitnie, zachowując swoje najlepsze właściwości. Z kolei zbiory owoców głogu następują podczas jesieni. Zbierane owoce muszą być dojrzałe, ale dość twarde. Ważna jest także ich jakość. Owoc nie może być nadpsuty, gdyż traci wtedy swe walory zdrowotne. Obydwie postaci głogu powinny być suszone. Kwiatostan w ciepłym, ale dość przewiewnym miejscu, zaś owoce można ususzyć w warunkach domowych na przykład w piekarniku, w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Jeśli posiadasz grupę krwi A, warto wdrożyć picie głogu do swojego codziennego menu. Oto inne właściwości zdrowotne owców głogu:

  • dotleniają serce,
  • wpływają na rozszerzenie naczyń wieńcowych,
  • poprawiają jakość pracy serca,
  • normują pracę tętnic,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • wykazują silne właściwości antynowotworowe,
  • działają antymiażdżycowo,
  • neutralizują wolne rodniki,
  • zwierają mnóstwo witamin jak A, C, E, czy karetonoidy,
  • obniżają cholesterol,
  • ma działanie wyciszająco-relaksujące,
  • są lekiem na bezsenność.

Dodaj komentarz

Wpis dodano: niedziela, 25 Listopad, 2012 o godzienie 21:40 w kategorii Rośliny lecznicze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Możesz dodać swój komentarz, lub trackback ze swojej strony.